Kako se usrećiti (sa slikama)

Sadržaj:

Kako se usrećiti (sa slikama)
Kako se usrećiti (sa slikama)

Video: Kako se usrećiti (sa slikama)

Video: Kako se usrećiti (sa slikama)
Video: Koje PORUKE morate POSLATI osobi koju volite 2024, Svibanj
Anonim

Ako želite sebe usrećiti, morate znati što želite i biti ugodni u zadovoljavanju svojih potreba. Također morate imati pozitivan način razmišljanja, poduzeti mjere kako biste živjeli sretniji život i brinuti se o sebi čak i ako imate težak tjedan. Najvažnije je da znate da ćete sreću lako postići ako ste spremni uložiti trud.

Korak

1. dio od 3: Promjena perspektive

Učinite sebe sretnim Korak 1
Učinite sebe sretnim Korak 1

Korak 1. Budite osoba kakva želite biti

Ako se zaista želite usrećiti, najbolje što možete učiniti je biti ono što zaista jeste. To znači da ne postajete osoba koju želite da postanete vaš ljubavnik, roditelji, suradnici ili prijatelji, već osoba za koju se osjećate istinski. Ako se osjećate kao da se pretvarate ili uvijek nosite masku, nikada nećete moći uživati u životu ili biti istinski sretni.

  • Možda čak ni ne shvaćate da niste ono što zaista jeste sve dok ne zastanete i ne razmislite. Sljedeći put kad izađete, zapitajte se jeste li zaista osoba kakva želite biti.
  • Naravno, postoje trenuci kada se morate ponašati na određeni način da biste se pridržavali društveno prikladnog ponašanja; na primjer, ne biste trebali skakati po svom stolu ili školskoj klupi da biste bili ono što zaista jeste. Ali općenito, trebali biste iskoristiti što više mogućnosti da budete svoji.
Učinite sebe sretnim 2. korak
Učinite sebe sretnim 2. korak

Korak 2. Mislite na pozitivan način

Čak i ako mislite da je ponekad nemoguće razmišljati pozitivno, možete aktivno nastojati biti pozitivni, bez obzira na okolnosti. Ako želite moći razmišljati pozitivno, sve što trebate učiniti je usredotočiti se na stvari na kojima ste zahvalni i u kojima uživate te naučiti ne zadržavati se na negativnom. Ako se usredotočite na razgovor i razmišljanje o dobrim stvarima u životu, osjetit ćete optimizam.

  • Ako ste slučajno dali negativan komentar, pokušajte ga suprotstaviti s dva ili tri pozitivna komentara.
  • Nastojanje da se nasmiješite neće samo usrećiti one oko vas, nego ćete i vi biti sretniji.
  • Iako se ponekad zbog prigovora možete osjećati bolje, ako vam to postane navika, prirodno ćete se osjećati pesimistično.
Učinite sebe sretnim Korak 3
Učinite sebe sretnim Korak 3

Korak 3. Uživajte u svom životu u trenutku

Jedan od načina da učinite sebe sretnim je da se usredotočite na svijet ispred sebe umjesto da brinete o prošlosti ili budućnosti. Iako ponekad nije lako zaboraviti greške iz prošlosti ili prestati brinuti o budućnosti, što više imate naviku fokusirati se na sadašnjost, veća je vjerojatnost da ćete se usrećiti. Možete postaviti određeno doba dana za brigu o budućnosti ili brigu o prošlosti, ali morate ostaviti te misli po strani ako želite uživati u interakcijama svakodnevnog života.

  • Ako vam je trenutno teško uživati u životu, pokušajte s jogom ili meditacijom. Ove svakodnevne aktivnosti mogu vam pomoći da se osjećate usredotočeno.
  • Razmislite: dakle, na poslu je došlo do problema, a sada vas sprječava da uživate u vremenu sa svojom obitelji. Zašto ne razdvojite to dvoje, umjesto da dopustite da jedan događaj uništi sljedeći?
  • Osim toga, ako se više usredotočite na sadašnji trenutak, bit ćete prilagođeniji svom poslu i bit ćete bolji u slušanju ljudi u svom životu.
Učinite sebe sretnim Korak 4
Učinite sebe sretnim Korak 4

Korak 4. Budite zahvalni na onome što imate

Drugi način da učinite sebe sretnim je dati prioritet zahvalnosti. Sjednite s papirom i zapišite sve stvari na kojima ste zahvalni; reci sebi da nećeš stati sve dok jedna stranica ne bude puna. Odvojite vrijeme da naglas pročitate svoje točke zahvalnosti i doista budite zahvalni na svim radostima i sreći u životu; Možete biti zahvalni na nečemu važnom kao što je vaše zdravlje, kao i na nečem jednostavnijem, poput dobre kave u svom omiljenom kafiću pored puta.

  • Steknite naviku njegovanja zahvalnosti. Kad vam se dogodi nešto ugodno, zabilježite koliko ste zahvalni na tome; ako obratite pažnju na sve stvari na kojima morate biti zahvalni, shvatit ćete da vas puno više može učiniti sretnim nego što mislite.
  • Odvojite vrijeme da zahvalite ljudima na onome što su učinili za vas, velikom ili malom. Ova radnja pokazuje da obraćate pažnju.
Učinite sebe sretnim Korak 5
Učinite sebe sretnim Korak 5

Korak 5. Odmaknite se od svoje trenutne situacije

Drugi način da učinite sebe sretnim je steći perspektivu. Napravite korak unatrag i pogledajte svoju situaciju izvana; Doduše, možda ste u posljednje vrijeme imali problema u vezi ili ste bili preopterećeni, ali sveukupno, imate utočište, u vašem životu ima ljubavi i radosti i još mnogo drugih stvari na kojima morate biti zahvalni. Lako se osjećati jadno kad jedna ili dvije stvari krenu po zlu u životu, ali ako se želite naviknuti na sreću, morate vježbati sagledavanje šire slike.

  • Ovo je možda posljednje što želite čuti kad se stvarno osjećate slomljeno, ali važno je uzeti u obzir da vaš život izvana može izgledati prilično dobro, čak i ako vam se ne sviđa.
  • Čak i činjenica da imate pristup internetu i ovdje možete pronaći pomoć znak je da vaša situacija nije toliko ozbiljna kao što mislite.
Učinite sebe sretnim Korak 6
Učinite sebe sretnim Korak 6

Korak 6. Dopustite sebi da se osjećate ugodnije što ste sebični

Jedan od razloga zašto se osjećate kao da se ne možete usrećiti je taj što druge ljude uvijek stavljate na prvo mjesto. Ovo ne znači da sve ostale morate ostaviti po strani i samo želite biti broj 1, ali ono što zapravo znači je da morate posvetiti vrijeme razmišljanju o svojim ciljevima, željama i potrebama. Ako uvijek stavljate svoje prijatelje, partnera i članove obitelji iznad sebe, trebali biste pronaći načine da napravite kompromis i učinite sebe sretnijima.

  • Ako se osjećate kao da ste u vezi u kojoj žrtvujete sve za svog partnera, razgovarajte o tome. Ne možeš tako živjeti zauvijek ako želiš biti sretan.
  • Naučite izražavati vlastito mišljenje. Ako su u posljednjih pet puta vaši prijatelji birali koje će filmove gledati zajedno, sada ste na vama da odlučite. Ako svoje želje počnete tvrditi malim stvarima, uskoro ćete moći donositi veće odluke.
Učinite sebe sretnim Korak 7
Učinite sebe sretnim Korak 7

Korak 7. Okružite se ljudima zbog kojih se osjećate dobro

Jedan od načina da promijenite svoju perspektivu na bolje je da provedete više vremena s ljudima zbog kojih se osjećate kao velika osoba sposobna učiniti velike stvari. Ako sve svoje vrijeme provodite s ljudima koji vas omalovažavaju ili čine da se osjećate kao da sami ne možete ništa učiniti, vjerojatno nećete moći uskoro učiniti sebe sretnom.

  • Procijenite svoju situaciju. Osvrnite se oko sebe i primijetite od koga se zaista osjećate dobro, a od koga se osjećate loše. Ako ustanovite da većinu svog vremena provodite s ljudima zbog kojih se osjećate nedovoljno, vrijeme je za prekid.
  • Gotovo je nemoguće biti sretan ako se svi oko vas osjećaju bezvrijednima. Iako može biti bolno prekinuti veze s ljudima koji su dugo u vašem životu, trebali biste se usredotočiti na svoju sreću.

2. dio 3: Poduzimanje radnji

Učinite sebe sretnim 8. korak
Učinite sebe sretnim 8. korak

Korak 1. Znajte u čemu je vaš problem

Jedan od načina da učinite sebe sretnim je da prestanete ignorirati probleme koji vas muče. Iako je važno osjećati se sretno samo zahvaljujući snazi volje, ponekad do toga nećete doći ako ne utvrdite koji vas čimbenici u životu čine manje sretnima. Poduzimanje radnji za poboljšanje života sjajno je i zahtijeva naporan rad.

  • Ako znate da vaš ljubavni odnos neće uspjeti, okončajte ga što je prije moguće umjesto da čekate da se problem sam riješi.
  • Ako ste jako nesretni jer mrzite svoj posao, potražite unutarnju motivaciju da pronađete bolji posao.
  • Ako niste sigurni ili niste sigurni u neki aspekt sebe, poduzmite korake da biste se voljeli odlaskom na terapiju, malim poboljšanjima ili planiranjem postizanja sreće.
Učinite sebe sretnim Korak 9
Učinite sebe sretnim Korak 9

Korak 2. Upravljajte stresom

Pokušavajući se usrećiti, morate se moći nositi sa stresnim situacijama koje vam život pruža. Iako možete poduzeti korake za smanjenje stresa, na kraju dana je ipak potrebno imati mehanizme za rješavanje stresa ako želite biti sretni. Pokušajte se unaprijed suočiti sa stresom u svom životu, a ne ignorirati ga i čekati da eksplodira ispred vas. Evo nekoliko načina za rješavanje stresa:

  • Imajte nekoga s kim ćete razgovarati. Bilo da se radi o prijatelju, članu obitelji ili terapeutu, sa stresom se ne biste trebali nositi sami.
  • Pronađite načine da si olakšate život. Ako ste stalno pod stresom jer ste svako jutro zaglavljeni u prometu i morate žuriti na posao, ostavite svaki dan 15 minuta ranije.
  • Provjerite imate li previše odgovornosti. Ako mislite da je pet odgovornosti previše, pogledajte što možete smanjiti da biste bolje upravljali.
  • Pronađite opuštajuću rutinu za sebe. Opuštanje ovdje moglo bi značiti čitanje privlačnog romana, dugu šetnju ili ispijanje čaja od kamilice. Pronađite svoju rutinu i pridržavajte je se.
Učinite sebe sretnim Korak 10
Učinite sebe sretnim Korak 10

Korak 3. Odvojite vrijeme za ono što volite

Jedan od najboljih načina da učinite sebe sretnim je osigurati da imate vremena raditi ono što volite, bilo da se radi o kuhanju, pisanju romana ili boravku u prirodi. Čak i 30 minuta dnevno obavljajući svoju omiljenu aktivnost na svijetu može imati veliki utjecaj na vašu sreću tijekom dana; Provjerite svoj raspored i pogledajte što možete učiniti kako biste odvojili vrijeme za stvari koje volite.

  • Ako se pokaže da jedini način na koji možete raditi ono što volite jest ustati pola sata ranije, učinite to. Sve dok se osjećate dobro odmorni, ovo je sjajan način za početak dana.
  • Nađite vremena za ono što volite čak i kad je jako zaposleno. Ako ste toliko jadni jer mrzite svoj posao i osjećate se kao da gubite svaku sekundu svog slobodnog vremena tražeći drugi posao, zapitajte se može li trošenje samo pola sata dnevno na pisanje poezije koju volite zaista imati utjecaja na Traženje posla. Sama količina užitka koja proizlazi iz toga što radite ono što volite olakšat će vam ostatak dana.
Učinite sebe sretnim Korak 11
Učinite sebe sretnim Korak 11

Korak 4. Postavite ciljeve i ostvarite ih

Ako želite poduzeti mjere kako biste postali sretniji, jedno što možete učiniti je postaviti sebi stvarne ciljeve i raditi na njihovom postizanju. To će vam dati smjer, povećati vaš pogon i olakšati vam postizanje sreće. Postavljanje malih ciljeva za postizanje većih ciljeva pomoći će vam da se osjećate sretnije na putu do konačnog cilja; Ako mislite da ćete biti sretni tek kad stignete na krajnje odredište, usput ćete biti jadni.

  • Napravite popis svojih ciljeva i prekrižite ih kada su postignuti. Tako ćete se osjećati sretnije i zadovoljnije.
  • U početku nema ništa loše u tome da sebi postavite lakše ciljeve. To vas može natjerati da se osjećate motivirano za nastavak.
Učinite sebe sretnim 12. korak
Učinite sebe sretnim 12. korak

Korak 5. Napišite dnevnik

Jedan od načina da učinite sebe sretnim je odvojiti vrijeme za vođenje dnevnika barem nekoliko puta tjedno. To vam može pomoći da razmislite, procijenite svoje emocije, provedete više vremena sa samim sobom i osjećate se kao da dobivate perspektivu svog života. Ako nikada ne prestanete zapisati svoje misli ili usporite dovoljno dugo da razmišljate, nikada nećete moći steći perspektivu.

  • Zakažite sa sobom sastanak za vođenje dnevnika barem jednom tjedno. Podsjetite se da je to važno za vašu sreću.
  • Svakih nekoliko tjedana ponovno pročitajte svoj dnevnik kako biste vidjeli razumijete li bolje što vas čini sretnima, a što nesretnima.
Učinite sebe sretnim Korak 13
Učinite sebe sretnim Korak 13

Korak 6. Izađite iz kuće

Još jedan jednostavan, ali važan način da učinite sebe sretnijim je češći izlazak iz kuće. Samo boravak na suncu, šetnja po kvartu i udisanje svježeg zraka mogu vas učiniti mnogo sretnijima nego da ste zatvoreni u mračnoj kući, tipkajući na računalu dok vas ruke ne zabole. Ako radite od kuće ili samo puno vremena provodite u zatvorenom prostoru, svakako izlazite barem 2-3 puta dnevno kako biste se osjećali sretnije.

  • Ako izađete van, čak i samo zbog nečega što biste radili kod kuće, osjećat ćete se sretnije jer ćete biti u blizini drugih ljudi.
  • Pokušajte s prijateljima napraviti planove samo za izlazak iz kuće; Ne dopustite da se valjate ili predugo ostajete u krevetu.
Učinite sebe sretnim Korak 14
Učinite sebe sretnim Korak 14

Korak 7. Učinite druge ljude sretnima

Dokazano je da usrećivanje drugih ljudi može i vas usrećiti. Bilo da se radi samo o pružanju male usluge prijatelju u nevolji, pomaganju susjedu da se brine o svom psu ili volontiranju u zajednici, malo vremena koje dajete da pomognete drugima učinit će vas sretnijima jer osjećate da možete učiniti razliku u drugima živote ljudi. Ako se usredotočite samo na sebe, veća je vjerojatnost da ćete biti razočarani ili nećete vidjeti širu sliku.

  • Steknite naviku učiniti nešto lijepo za nekoga koga poznajete bez posebnog razloga. Ne morate nekome pokloniti ili učiniti nešto zabavno jer im je rođendan; ponekad je najvrjednija pozornost spontana.
  • Možda mislite da nemate slobodnog vremena, ali izdvajanje vremena za volonterski rad samo 1-2 puta mjesečno može vas zaista usrećiti i dati vam svrhu.
Učinite sebe sretnim Korak 15
Učinite sebe sretnim Korak 15

Korak 8. Neka vaš prostor bude čist i organiziran

Koliko god zvučalo glupo, odvajanje vremena za čišćenje i organiziranje vašeg osobnog prostora može imati veliki utjecaj na vašu razinu sreće. Ako odvojite vrijeme za spremanje sobe, izvadite smeće ili bacite beskorisne predmete i darujete predmete koji su u dobrom stanju, ali ih nikada ne koristite, zapravo ćete se osjećati sretnije što možete disati u vlastitom prostoru.

  • Čak i ako samo odvojite 10 minuta dnevno za polako čišćenje nereda, možete osjetiti veliku razliku.
  • Ako živite u neurednoj, neorganiziranoj, pa čak i prljavoj sobi, vjerojatno ćete se osjećati ugušeno, izgubljeno i nesretno. Ako uspostavite red u svom osobnom prostoru, osjećat ćete da u vašem životu postoji više reda.

3. dio od 3: Briga o sebi

Učinite sebe sretnim Korak 16
Učinite sebe sretnim Korak 16

Korak 1. Spavajte dovoljno

Ako želite sebe usrećiti, morate se pobrinuti da vaše osnovne potrebe budu zadovoljene. Jedna od tih potreba je odgovarajući odmor; ako želite biti sretni, pokušajte zaspati 7-9 sati ili što god vašem tijelu stvarno treba. Također biste trebali otići u krevet i probuditi se svaki dan otprilike u isto vrijeme kako biste lakše zaspali svaku noć i probudili se svako jutro.

  • Napravite opuštajuću rutinu prije spavanja kako biste lakše zaspali. Isključite sve elektroničke uređaje jedan sat prije spavanja.
  • Ne žrtvujte san radi zadovoljstva. Bit će vam teško biti sretan ako se osjećate umorno ili ste samo spremni posrnuti sat -dva.
Učinite sebe sretnim Korak 17
Učinite sebe sretnim Korak 17

Korak 2. Pronađite najmanje 30 minuta za opuštanje svaki dan

Pokušajte se opustiti barem trideset minuta, bez obzira na to koliko ste zaposleni. Ne možete provesti svaku sekundu dana radeći nešto produktivno ili će vam glava eksplodirati. Morate biti ljubazni prema sebi i odvojiti najmanje 30 minuta da se opustite i učinite nešto vrlo trivijalno, opuštajuće i zabavno. To znači čitati trač -časopise, gledati omiljene TV emisije ili zvati svog najboljeg prijatelja.

  • Što god radili, pobrinite se da je to važno i da znate da odvajate vrijeme za opuštanje. To može pomoći vašem umu i tijelu da se opuste radeći nešto samo za sebe.
  • Svatko ima drugačiji način opuštanja. Ako se opustite šetajući ili pišući pjesmu, učinite to.
Učinite sebe sretnim Korak 18
Učinite sebe sretnim Korak 18

Korak 3. Hranite se zdravo

Još jedna stvar koju možete učiniti kako biste se brinuli o sebi i učinili sebe sretnijima je pobrinuti se da jedete tri zdrava, uravnotežena obroka svaki dan. To će vam um učiniti oštrijim, dati vam energiju i spriječiti da se osjećate slabo i tromo. Bez obzira na to koliko ste zaposleni, morate paziti što jedete, znajući da će to zapravo imati pozitivan utjecaj na vašu sreću.

  • Ne propustite doručak, koliko god bio zauzet. Svoj slobodni dan morate započeti desnom nogom i dobiti energiju koja vam je potrebna da biste se dobro osjećali tijekom dana.
  • Jedite zdravu mješavinu voća i povrća, nemasne proteine i zdrave ugljikohidrate u svakom obroku. To će vam pomoći da osjetite ravnotežu.
  • Možete jesti zdrave grickalice tijekom dana, poput badema, jogurta, štapića mrkve ili maslaca od kikirikija i celera. To će vam dati poticaj za energiju, a da vas ne zaspi.
  • Naravno, svatko ponekad treba nešto slatko ili masno; Povremeno se možete razmaziti. Ako si nikada ne dopustite da jedete ono što želite, manja je vjerojatnost da ćete se osjećati sretno.
Učinite sebe sretnim Korak 19
Učinite sebe sretnim Korak 19

Korak 4. Puno vježbajte

Svakodnevno vježbanje od najmanje 30 minuta može povećati količinu endorfina i učiniti vas sretnijima i zdravijima. Bilo da se radi o šetnji ili vožnji biciklom, važno je odvojiti vrijeme za tjelovježbu kako bi se vaš um i tijelo osjećali zdravije i kako biste se pritom osjećali sretnije.

  • Možete razmisliti o pridruživanju nogometnom ili košarkaškom timu ili uličnom klubu; Imati društveni element u tjelovježbi može vas učiniti sretnijima.
  • Općenito, pokušajte se više kretati. Umjesto liftom idite stepenicama. Hodajte umjesto da vozite automobil. Male radnje poput ovih mogu napraviti veliku razliku.
Učinite sebe sretnim Korak 20
Učinite sebe sretnim Korak 20

Korak 5. Pronađite radost u odnosima s prijateljima i obitelji

Provođenje vremena u druženju može vas učiniti sretnijima u vezi sebe i svog života. Bez obzira na to koliko ste zaposleni, uzimanje vremena za postavljanje pitanja kako je bliskom prijatelju ili članu obitelji barem nekoliko puta tjedno može vas učiniti sretnijima i manje usamljenima. Pobrinite se da zaista slušate osobu, podijelite svoje osjećaje i malo se opustite u tom procesu.

  • Ako trebate mjesto na koje se možete osloniti, prijatelj i član obitelji mogu biti velika prednost. Međutim, prijatelji vas mogu učiniti sretnijima čak i ako ste već dobro raspoloženi, razmišljajući o vlastitim pozitivnim osjećajima.
  • Uključite barem 1-2 društvena događaja u svoj kalendar, osim ako je vaš tjedan jako naporan. Iznenadili biste se koliko energije drugih ljudi može podići vaš duh.
Učinite sebe sretnim Korak 21
Učinite sebe sretnim Korak 21

Korak 6. Primijenite dobre higijenske metode

Možda ne mislite da osobna higijena ima mnogo veze sa srećom, ali iznenadili biste se koliko razlika koju briga o sebi može napraviti u vašem svakodnevnom životu. Jednostavno tuširanje ili kupanje svaki dan, pranje kose, pranje zubi i odijevanje mogu vas učiniti pozitivnijima o sebi i općenito sretnijima; Naravno da je puno teže biti sretan ako se ne tuširate nekoliko dana.

  • Ne morate biti najbolje odjevena osoba na svijetu da biste bili sretni. Međutim, ulaganje napora u vaš izgled može doista poboljšati vaše raspoloženje.
  • Ako se osjećate i izgledate nepromišljeno, vjerojatno ćete i u svojim postupcima biti nesmotreni.
Učinite sebe sretnim Korak 22
Učinite sebe sretnim Korak 22

Korak 7. Odvojite vrijeme za maženje kod kuće

Ako se želite usrećiti, jedna stvar koju možete učiniti je provesti neko vrijeme mazeći se kod kuće. Uzmite slobodan dan u školi ili na poslu i iskoristite to vrijeme za opuštanje, vruću kupku, nanesite masku za kosu ili lice ili jednostavno ležite pod polumrakom svijeća i slušajte glazbu. Budite ljubazni prema sebi i znajte kada je vrijeme da se opustite i malo se razmazite.

  • Također možete razmisliti o masaži ili samomasaži. Masaža može opustiti vaš um i tijelo i pomoći vam da budete sretniji.
  • Upamtite da zaslužujete pozornost, bez obzira na to koliko ste zaposleni. Uzimanje vremena da svom tijelu posvetite potrebnu pažnju učinit će vas sretnijima prije nego što to i sami shvatite.

Preporučeni: