Kako napisati pismo isprike: 15 koraka (sa slikama)

Sadržaj:

Kako napisati pismo isprike: 15 koraka (sa slikama)
Kako napisati pismo isprike: 15 koraka (sa slikama)

Video: Kako napisati pismo isprike: 15 koraka (sa slikama)

Video: Kako napisati pismo isprike: 15 koraka (sa slikama)
Video: Kako da pamtiš tri puta više nego sad! *ODMAH 2024, Travanj
Anonim

Kad se namjeravate ispričati zbog nečeg lošeg, pisanje isprike odličan je način da se ispravite, obnovite odnos ili učinite da se netko osjeća bolje, čak i ako ste greškom pogriješili. Slijedite neke upute s isprikom u ovom članku kako biste mogli napisati pismo koje stvarno pogađa mjesto i ne pogoršava stvari. Počnite čitati prvi korak kako biste svoju ispriku mogli ispravno prenijeti.

Korak

1. dio od 3: Sastavljanje isprike

Iskoristite sebe Korak 13
Iskoristite sebe Korak 13

Korak 1. Objasnite što mislite pod pisanjem pisma

Započnite tako da im kažete da je vaše pismo isprika. Na ovaj način, osoba kojoj se ispričavate može ispravno uvjetovati svoje emocije prije nego što nastavi čitati pismo. Naravno da ne želite nekoga natjerati da se zapita što se događa ili za što pišete.

Možete reći: "Pišem ovo pismo da se ispričam"

Recite svom najboljem prijatelju da ste depresivni 3. korak
Recite svom najboljem prijatelju da ste depresivni 3. korak

Korak 2. Opišite svoju grešku

Nakon što priznate da se želite ispričati, recite što ste pogriješili i zašto se osjećate krivima. Točno i detaljno objasni. Ako mu sve ispričate unaprijed, znat će da zaista razumijete što radite.

Moglo bi se reći: “Ono što sam radio prošli vikend bilo je vrlo neprikladno, nečasno i vrlo sebično. Vaša svadba bi trebala biti samo za sreću i za slavlje ljubavi oboje. Zaprosivši Jessicu, učinio sam sebe u središtu pozornosti ukravši važne trenutke na vašem vjenčanju i shvatio sam da je to što sam učinio velika greška.”

Uvjerite se da ste sretni što ste sami Korak 1
Uvjerite se da ste sretni što ste sami Korak 1

Korak 3. Priznajte da ste nekoga povrijedili

Priznajte da ste povrijedili drugu osobu i razumijete koliko je povrijeđena. U ovom odjeljku također možete reći da je nikada niste namjeravali povrijediti.

Moglo bi se reći: “Jacob mi je rekao da ne samo da sam ti pokvario vjenčanje, već sam i zabrljao ljepotu vašeg medenog mjeseca pa nije bilo baš ugodno. Zapravo nikad nisam namjeravao ovako. Želim da možeš ponovno zamisliti svoje vjenčanje i sjetiti se samo sretnih trenutaka u to doba, ali bila sam toliko sebična da sam sve uništila ukravši tvoja sretna sjećanja. Iako zapravo ne znam kako se osjećate zbog ovog incidenta, sigurno znam da je ono što sam tada učinila bila najgora stvar koju sam vam učinila.”

Pokrenite dnevnik zahvalnosti Korak 1
Pokrenite dnevnik zahvalnosti Korak 1

Korak 4. Izrazite zahvalnost

Ako želite, iako ne morate, možete podijeliti i sav trud i dobre stvari koje je učinio za vas. To će pokazati da to cijenite i može vam pomoći da izrazite krivnju za ono što ste učinili.

Moglo bi se reći: “Ono što sam učinio bilo je zaista nečuveno kad se sjetim koliko me vaša obitelj toplo primila. Ne samo da ste iskazali duboku i iskrenu ljubav prema mom bratu, već ste mi dali i toliko podrške i ljubaznosti. Ovako ti povrijediti srce kao da ne mogu cijeniti svu tvoju dobrotu i zaista mrzim sebe zbog ove greške."

Napišite izvješće o knjizi Korak 6
Napišite izvješće o knjizi Korak 6

Korak 5. Budite odgovorni

Ovo je najvažniji dio isprike, ali to može biti najteže reći. Čak i ako je osoba kojoj se želite ispričati pogriješila, nemojte to spominjati u svom pismu. Ono što morate učiniti je iskreno preuzeti odgovornost za svoje greške bez ikakvog zataškavanja. Možda postoje dobri razlozi za vaše postupke, ali ipak biste trebali reći da vaša djela povrijeđuju osjećaje druge osobe.

  • Možete reći: “Želim objasniti što sam učinio, ali ovo nije izgovor. Moje namjere, iako dobre, nisu važne jer se sve to dogodilo zbog pogrešne odluke. Preuzimam punu odgovornost za svoje sebične postupke i duboku tugu koju osjećate zbog moje greške.”
  • Nemojte navesti razloge za svoje postupke, ali ih možete vrlo pažljivo objasniti. Ako mislite da je ovo obrazloženje doista potrebno ili bi moglo poboljšati situaciju, možete objasniti zašto ste donijeli takvu odluku. To možete učiniti samo ako znate da će se osoba kojoj se pokušavate ispričati osjećati ugodnije kad shvati vaše obrazloženje.
Postavljanje smislenih ciljeva Korak 2
Postavljanje smislenih ciljeva Korak 2

Korak 6. Ponudite rješenje koje može poboljšati situaciju

Uopće nije dovoljno samo reći da vam je žao. Ono što ispriku čini korisnom je pronalaženje rješenja za postojeći problem. Ova metoda je čak i bolja nego jednostavno reći da se ovaj problem neće ponoviti. Predlaganjem plana promjena i načinom na koji ćete to učiniti pokazujete iskrenu namjeru da poboljšate situaciju.

Mogli biste reći: “Ali nije dovoljno ako se samo ispričam jer zaslužujete bolje. Kad stignete kući, Jessica i ja ćemo vam pripremiti zabavu u znak počasti. Ova zabava bit će vrlo svečana i samo da proslavimo vašu neizmjernu ljubav prema mojoj sestri. Ako se ne slažete, u redu je. Želim samo predložiti način na koji mogu vratiti vrlo lijepe sretne uspomene koje sam vam oteo.”

Prihvatite pogreške i naučite iz njih Korak 18
Prihvatite pogreške i naučite iz njih Korak 18

Korak 7. Izrazite da želite imati bolju interakciju u budućnosti

Nemojte se samo ispričavati. Ako ste nekome nanijeli nepravdu, morate podnijeti ovaj zahtjev htjeli to ili ne. Dobra je ideja izraziti ono što zaista želite, a to je kako biste vas dvoje u budućnosti mogli bolje komunicirati.

Mogli biste reći: „Ne mogu očekivati da ćeš mi oprostiti, iako svakako želim da mi oprostiš. Mogu samo reći da zaista želim da među nama opet bude dobro. Također želim da se sljedeći put kad se sretnemo osjećate dobro i sretno. Želim obnoviti naš odnos kako bismo se mogli vratiti bliski kao prije. Nadajmo se da ćemo u budućnosti pronaći način da zaboravimo ovaj incident i da se zajedno zabavimo.”

Dio 2 od 3: Ispričajte se na pravi način

Uočite lažne vijesti Korak 8
Uočite lažne vijesti Korak 8

Korak 1. Ne obećavajte promjenu ako niste apsolutno sigurni da to možete učiniti

Ovo je vrlo važna stvar. Ne obećavajte da ćete se promijeniti ako napravite grešku koja će se vjerojatno ponoviti ili je tu pogrešku uzrokovao problem osobnosti ili izgleda. Ako je to slučaj, opet ćete pogriješiti i ponovo se ispričati, što je potpuno besmisleno.

Podignite svoje samopoštovanje Korak 9
Podignite svoje samopoštovanje Korak 9

Korak 2. Obratite pažnju na rečenice koje koristite

Za izražavanje isprike potrebne su određene vještine. Po prirodi mrzimo isprike i često smo protiv toga. Zato morate biti oprezni s rečenicama ako se želite ispričati na pravi način. Postoje fraze i riječi koje zvuče kao isprike, ali zapravo pogoršavaju situaciju jer ne pokazuju da vam nije zaista žao. Budite oprezni pri pisanju slova jer se te riječi mogu pojaviti slučajno. Na primjer:

  • "Pogreške napravljene …".
  • Riječ "ako" (ili "ako" i slične riječi sa sličnim značenjem) kao u "Žao mi je ako vas osjećaji boli" ili "Ako niste sretni jer …".
  • "Žao mi je ako ispadne da se tako osjećaš."
Uspavajte se korak 4
Uspavajte se korak 4

Korak 3. Budite iskreni i pošteni

Morate se iskreno i iskreno ispričati. Ako niste spremni, bolje je pričekati dok vam se zaista ne zažali prije nego što se ispričate. Ne koristite standardne rečenice i klišeje u svojim pismima ili jednostavno kopirajte slova pronađena na internetu. Trebali biste se ispričati prema situaciji kako bi ta osoba znala da doista razumijete što se dogodilo i zašto je to bilo loše.

Dobijte punu stipendiju Korak 13
Dobijte punu stipendiju Korak 13

Korak 4. Nemojte pisati o željama i pretpostavkama

Vaše pismo ne smije biti zahtjevno, nepristojno ili snishodljivo. Nemojte pokušavati ili izgledati kao da pokušavate kriviti nekoga u svom pismu. Ne pretpostavljajte kako se druga osoba osjeća ili zašto je uzrujana jer će zvučati kao da ne razumijete što se dogodilo. Bolje je koristiti rečenice koje pokazuju poniznost i daju osjećaj ugode. S ovakvim rečenicama ova će vam osoba lakše oprostiti.

Pripremite se za razgovor za posao Korak 13
Pripremite se za razgovor za posao Korak 13

Korak 5. Odgodite slanje pisma dan ili dva

Ako možete, pričekajte dan ili dva prije nego što pošaljete pismo. Na taj način možete je ponovno pročitati kada vaše emocije ne ponese ono što ste napisali.

3. dio od 3: Određivanje formata pisma

Napišite pismo za potvrdu prihoda Korak 11
Napišite pismo za potvrdu prihoda Korak 11

Korak 1. Odaberite najbolji način za početak pisma

U pismu za ispriku možete započeti riječima "Gospodin/Gospođo/Moj dragi prijatelju ….." Najbolje je da ne koristite cvjetne rečenice na početku pisma i koristite najjednostavnije pozdrave.

Navedite 8. korak Kur'ana
Navedite 8. korak Kur'ana

Korak 2. Završite svoje pismo zahvalnicom

Upotrijebite standardni završni pozdrav, poput "S poštovanjem" ili "Pozdrav" ili "Pozdrav" ako niste navikli koristiti druge metode. Ali možete biti i malo kreativni kako se vaše pismo ne bi činilo previše formalnim. Pokušajte upotrijebiti izraz "Vrlo sam zahvalan što ste poslušali moje objašnjenje" ili "Još jednom, iskreno se ispričavam zbog svojih postupaka koji su uzrokovali probleme i pokušat ću ispraviti ovu pogrešku".

Napišite pismo za potvrdu prihoda Korak 12
Napišite pismo za potvrdu prihoda Korak 12

Korak 3. Formalno se ispričajte

Ako želite napisati profesionalnije ili službeno pismo, trebali biste koristiti službeni format pisma. Osim što ste uredno upisani, morate uključiti i datum, svoje ime, naziv svoje organizacije, svoj potpis i druga pitanja koja se odnose na format službenog pisma.

Odaberite prave riječi kako bi vaše pismo izgledalo formalnije i primjerenije trenutnoj situaciji

Savjeti

  • Navedite da ste vi krivi i ne pokušavajte kriviti nikoga ili bilo što drugo. Ovo je način da pokažete svoju odgovornost i zrelost.
  • Neka pismo bude kratko, lako za čitanje, izravno i puno odgovornosti.
  • Nemojte učiniti pismo prekratkim. Slovo sa samo dvije ili tri rečenice neće biti od koristi, ali nemojte ni počinjati slovo nerazumljivim riječima!
  • Ako imate problema s sastavljanjem riječi za svoje pismo, zamolite prijatelja ili člana obitelji za pomoć. Oni mogu razumjeti što želite i rado će vam pomoći.
  • Prilikom isprike morate odbaciti ponos. U ovom slučaju samopoštovanje neće učiniti ništa, ali dobri odnosi obično su mnogo vrijedniji.
  • Objasnite zašto to radite kako bi on mogao razumjeti problem s vašeg gledišta.
  • Objasnite na što mislite i opravdajte ono što ste rekli pokušavajući se pobrinuti da se vaša greška ne ponovi i ispunite obećanje.

Preporučeni: